top of page

GLAD PÅSK!PÅSK - EN SAMMANFATTNING


Påsken är en av de mest betydelsefulla högtiderna i kristendomen och firas runt om i världen av miljontals människor. Historien bakom påsken går tillbaka till biblisk tid och berättar om Jesus död och uppståndelse.


Enligt bibeln dog Jesus på långfredagen. Men på söndagen (påskdagen) uppstod han från de döda och visade sig för sina lärjungar. Detta händelseförlopp ses som en symbol för hoppet om evigt liv och återfödelse.


Påsken har idag en djupare betydelse för många kristna som firar det som en viktig högtid i kyrkan. Men även för många människor som inte är religiösa är påsken en tid för gemenskap, glädje och festligheter med familj och vänner.


I Sverige är påsken en högtid som firas med många olika traditioner, inklusive påskägg, påskris, påskkärringar och påskmat. Många människor reser bort under påskhelgen för att umgås med familj och vänner.


Påsläggen har varit en del av påskfirandet sedan urminnes tider och har en symbolisk betydelse om återfödelse och nytt liv.

Äggen, påskharen och påskkärringarna är traditionella symboler och inslag i påskfirandet, men de har olika ursprung och betydelser.


Äggen har varit en del av påskfirandet sedan urminnes tider och har en symbolisk betydelse om återfödelse och nytt liv. I kristendomen har äggen även en koppling till Jesu uppståndelse.


Påskharen har sitt ursprung i tysk påsktradition och kom till Sverige under 1800-talet. Haren ansågs vara en symbol för fruktbarhet och nytt liv, vilket kopplas till vårens ankomst. Påskharen började sedan associeras med ägg, då det först tros ha varit en tradition att lägga färgade ägg i fåglarnas bon, som sedan haren förde vidare till barnen.


Påskkärringarna är en svensk tradition som har rötter i äldre folkseder. Kärringarna ansågs ha magisk kraft och kunde t.ex. välsigna människor och djur. Påskkärringarna klädde ut sig till färgglada häxor och gick från gård till gård för att önska god påsk och få lite godis eller mat.


Med andra ord är äggen, påskharen och påskkärringarna olika traditionella inslag i påskfirandet, med olika ursprung och betydelser. Men de bidrar alla till att skapa en festlig stämning och en känsla av glädje och gemenskap under påskhelgen.
17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page